Česko má třetí nejvyšší inflaci v EU

Meziroční míra inflace v Evropské Unii dosáhla na konci prvního kvartálu 2022 úrovně 7,8 %, což je další nárůst i oproti minulému měsíci, oznámil evropský statistický úřad Eurostat. Ještě před rokem přitom činila jen 1,7 %. Mezi státy s nejvyšší inflací v rámci EU patří na třetí příčce právě bohužel Česká Republika s mírou inflace 11,9 %. Na prvních dvou místech se před námi umístily dvě pobaltské země Litva (15,6 %) a Estonsko (14,8 %). Nejnižší inflaci má aktuálně v eurozóně Malta (4,5 %), s růstem cen se lépe vyrovnává i Francie (5,1 %) a Portugalsko (5,5 %). 

 

Vzhůru tlačí ceny zejména zdražující energie. V březnu se jejich ceny v eurozóně meziročně zvýšily o 44,4 % (bez zahrnutí energií je pak inflace pouze 3,4 %). Společní jmenovatelé způsobující rostoucí trend zdražování jsou již zmiňované drahé energie spojené s diskutovanými sankcemi vůči Rusku, zpřetrhané dodavatelské řetězce po covidu nebo i drahá pšenice kvůli probíhajícímu konfliktu na Ukrajině. Pokud bychom se měli zaměřit na to, proč je právě Česko v žebříčku tak vysoko, pak musíme zmínit především přehřátý trh práce. Míra nezaměstnanosti je v totiž v ČR nejnižší v Evropské Unii již několik let, Češi se tak nebojí o ztrátu zaměstnání a jsou schopni růst cen více tolerovat. Významným faktorem je bezesporu také tuzemský dlouhodobý růst cen nemovitostí často i dvouciferným tempem. V některých zemí EU pak dochází k umělému snižování inflace a to formou zásahů jako je zastropování cen nebo odpouštění některých daní a i proto jsou v tom pomyslném inflačním žebříčku až za Českem. U nás se o podobných krocích zatím jedná. Najdou se samozřejmě i vlivy, které český růst cen oproti ostatním zemím naopak tlumí. Díky zásahům ČNB, jako je zvyšování sazeb a intervence, došlo v uplynulých měsících k posilování koruny, což mohlo alespoň částečně pomoci inflační tlaky snižovat.

 

Všichni, kteří nechtějí, aby jim inflace jejich úspory znehodnocovala, se snaží co nejdříve realizovat své plánované výdaje nebo investice a právě díky výhodě vysoké koruny často právě v zahraničí. S konverzí a výhodným směnným kurzem pomůže Europlatba. Do našich služeb se žádné zvyšování cen nepromítá a tak se vyhnete zbytečným poplatkům a vysokým kurzům v bankách...