Jak v dnešní době ušetřit?

V dnešní složité situaci je snad v každé domácnosti velkým tématem, jak a na čem ušetřit. A kde jinde začít než právě u finančních produktů. 

 

Asi každý z nás už má dnes otevřen alespoň jeden běžný nebo spořicí účet. I přesto, že jste se svou stávající bankou spokojeni, vyplatí se udělat si průzkum trhu, protože většina nyní nabízí zajímavé bonusy právě pro nové zákazníky, např. nižší poplatky, vyšší úrok a pod. Důležitým parametrem pro výběr bankovního účtu je právě výše úrokových sazeb. Při jejich dnešní výši okolo 5 % se totiž ve výsledku nejedná o zanedbatelné částky. Také je potřeba si pohlídat, do jaké sumy spořené částky a za jakých podmínek nabízí daná banka ten nejvyšší možný úrok. A nikde není napsáno, že nemůžete mít účtů víc, naopak je dobré diverzifikovat případná rizika a využít všech dostupných výhod na maximum.

 

Dále bychom měli zmínit pojištění. Zde se nabízí služby internetových srovnávačů, bohužel většina z nich neumí spočítat nabídku všech pojišťovennebo protlačují jen některé. Pokud tedy nedostanete kompletní srovnání, sami si můžete spočítat kalkulaci ostatních poskytovatelů na jejich vlastním webu. Také zkuste své stávající pojišťovně předložit výhodnější nabídku získanou u konkurence a uvidíte, jak se posnaží nabídnout Vám ještě lepší, aby si svého klienta udrželi. V té chvíli je dobré upozornit i na to, že vlastníte další pojistné produkty, se kterými chcete naložit podobně. V tomto případě by Vám Vaše pojišťovna měla nabídnout nějaký bonus za tzv. propojištěnost (tedy za více produktů u jednoho poskytovatele), pokud tak neudělá poohlédněte u jiné.

 

Dnes už asi všichni platíme on-line a tak i zde najdeme mnoho způsobů, jak ušetřit. Co se týká domácích plateb (tedy v rámci ČR) existují např. webové portály, které Vám z nákupu vrátí část peněz zpět a to i od renomovaných e-shopů. Přes takový portál přejdete na vybraný e-shop, nakoupíte a získáte cash back, tedy peníze zpět na Váš účet. Dokonce i banky už nabízí vlastní programy úspor při platbě jejich debetní nebo kreditní kartou u svých smluvních partnerů, kteří poskytují různé formy slev. Zde se při nákupu dá ušetřit od 2 % do 30 %. Samostatnou kapitolou plateb jsou pak ty do zahraničí. Pokud chceme zaslat platbu v rámci běžné banky, dostaneme především vysoké směnné kurzy. V jiném případě zase narazíme na zahraniční fin-techové společnosti nabízející sice levné kurzy, ale s dalšími dodatečnými poplatky. Pro platbu v cizí měně proto raději využijte českou službu Europlatba. Ta umožňuje bezpečně převádět peníze z jedné měny do druhé výhodněji než v bance a bez poplatků. Jde o jednu z nejlevnějších a nejjednodušších možností na trhu, jak poslat peníze do zahraničí. Vyzkoušejte na www.europlatba.cz