Koruna posiluje nejvíc za 11 let

Koruna se v posledních dnech dostala na nejsilnější pozice za poslední více než dekádu. Podařilo si jí dosáhnout mety téměř 24 Kč za Euro (konkrétně 24,1 Kč) a sílí i vůči dolaru. Přitom důvodů k růstu z dlouhodobějšího hlediska není mnoho. Naopak celá řada vlivů hraje proti ní, nestabilita v regionu způsobená konfliktem na blízké Ukrajině, inflace, energetická krize.

Za překvapivým růstem stojí mimo jiné zlepšení nálady na světových trzích a s tím související větší ochota investorů dávat své peníze i do rizikovějších měn, mezi které česká koruna patří. V neposlední řadě hraje roli i dlouhodobá měnová politika ČNB, která výrazně zvýšila úrokové sazby a také zásadně intervenuje, pokud by kurz koruny směřoval do záporných trendů. K tomu má k dispozici vysoké devizové rezervy a neváhá je použít. Nutno ale dodat, že v poslední době údajně žádné intervence nebyly třeba. Jistota, že ČNB korunu klesnout nenechá, může být právě pro řadu investorů zajímavá.

Navíc z rétoriky vedoucích činitelů ČNB lze vysledovat, že se v blízké budoucnosti nechystá úrokové sazby snižovat (což se samozřejmě při pohledu na aktuální výši inflace nabízí). Bankovní rada je ale dokonce spíše připravena zvýšit úrokové sazby v prvním pololetí příštího roku, pokud míra inflace dále poroste. A pokud se rozhlédneme kolem konkrétně k našim východním kolegům s vlastní měnou jako je Maďarsko a Polsko a na jejich ekonomickou situaci, pak je česká koruna pro investory zřejmě jasnou volbou.

Zpevňující koruna je dobrou zprávou, pokud se chystáte například na dovolenou nebo na zahraniční nákupy. Pro snadnější úhradu do zahraničí využijte službu EuroPlatba za výhodný kurz a bez poplatků.