Co si pohlídat, když pracujete v zahraničí?

 

Vyšší mzdy, zlepšení jazykových dovedností a možná lepší životní úroveň patří bezpochyby k hlavním důvodům, proč Češi vyhledávají práci v zahraničí. Jsou to lékaři, manažeři, absolventi, ale i řemeslníci a lidé využívající sezonní práce. Platy například v Německujsou přibližně 2,5× vyšší než výdělky v ČR a třeba Nizozemsko má mezi zeměmi EU hned po Česku druhou nejnižší míru nezaměstnanosti, takže získat práci v západních zemích dnes není nijak složité. Má to však i svá úskalí. Je třeba pohlídat si daně, odvody, penzi a také převod měny.

 

Na západě Evropy musíte počítat s progresivním zdaněním příjmu. Příkladem může být Německo nebo Rakousko, kde nejvyšší sazba daně z příjmů je 47,5 % a 55 %, což je více než v tuzemsku. Ohledně daňové problematiky zde hraje roli i několik dalších faktorů. Je to určení daňové rezidence a také to, zda má Česká republika s danou zemí smlouvu o zamezení dvojího zdanění. Ta zabraňuje tomu, aby byla zaplacena daň dvakrát. V souvislosti s prací v zahraničí je třeba řešit i odvody na sociální a zdravotní pojištění. Pokud pracujete v některé z členských zemí EU, platí zde pravidlo jednoho pojištění. Zaměstnanec nebo OSVČ tak nemůže být sociálně a zdravotně pojištěn ve více členských zemích a rozhodující je místo, kde má dotyčný svou hlavní výdělečnou činnost. Co se týká nároku na starobní důchod, v rámci zemí EU platí institut sčítání dob pojištění, což znamená, že odpracovaná doba v zahraničí se započte do celkové doby pojištění v ČR a o nárok na penzi tak nepřijdete.

 

Další nástrahou je pak konverze výdělku zpět do české měny. Banky si totiž za příchozí platby ze zahraničí účtují poplatky ve výši dosahující i částky 200 korun za jednu platbu a pro směnu poskytují kurz, který je v některých případech i o korunu dražší než aktuální kurz na trhu. U převodu 2.000 EUR tak při využití bankovních služeb proděláte nejméně 2.000 Kč. Ideální cestou je využít službu EasyChange. Je na trhu již řadu let a těší se větší a větší popularitě mezi běžnými občany, menšími firmami i pendlery, kteří už nechtějí platby posílat nevýhodně přes banky. Navštivte naše stránky www.europlatba.cz.