Dopady epidemie koronaviru na kapitálové trhy v ČR

Společnost v posledních dnech zachvátila panika. Kam se podíváme, vidíme články o koronaviru a na další zprávy, jako je stav ekonomiky, už nezbývá v online prostoru kapacita. Co se tedy děje např. na kapitálových trzích? 

Akciové trhy zažívají rekordní propady. Co je zvláštní, to samé se děje i na zajišťovacích aktivech, jako je např. zlato či jiné drahé kovy. Tento fenomén popírá dosud známé pravdy, že pokud akcie klesají, zlato stoupá.

 

Co se děje s naší měnou?

 

Jelikož Česká republika patří do kategorie “emerging markets” (tzn. země s rozvíjejícím se trhem), jsou veškeré investice zde brány jako rizikové. To znamená, že při jakékoliv krizi dochází k rychlému poklesu měny v důsledku jejího prodeje jako rizikové investice. Toho jsme v současné chvíli svědky. Koruna za poslední týden oslabila o 2 Kč oproti euru, což je nevídaný pokles, podobný intervencím, které jsme zažili před pár lety. 

 

Co čekat dále?

 

Jelikož jsme stále na počátku epidemie, jen těžko se odhaduje, jaký bude její reálný dopad na ekonomiku. Už teď je však jasné, že dojde k úplnému zastavení cestovního ruchu, krachu podniků a v důsledku toho prudkému nárůstu nezaměstnanosti. Všechny tyto jevy se postupně začnou projevovat v ekonomických ukazatelích, což bude tlačit na další znehodnocování naší měny. Avšak díky exportnímu nastavení naší ekonomiky nás právě slabší koruna ochraní před ještě horším ekonomickým propadem, protože za prodané výrobky v zahraničí utržíme více korun.

 

Dá se na této situaci vydělat?

 

Každá krize s sebou přináší obrovské možnosti zisku. Nyní tedy víme, že koruna je na nejslabších hodnotách za posledních 5 let a je výhodné ji začít nakupovat. I přes možné další oslabení se nákup kolem 27 Kč za 1 euro jednoznačně vyplatí. Pokud ovšem chcete opravdu vydělat, doporučuji směnu EUR na USD. Zejména až začne ekonomika Itálie, Španělska a Francie zjišťovat, že jejich zadlužení je neúnosné. To už Německo nezachrání a může se klidně stát, že stojíme na počátku konce měny euro jako takové.

U akciového trhu, bych byl velmi opatrný. Zde bych začal nakupovat nejdříve na začátku dubna, ne-li později.

 

 

Matěj Novák,
ředitel společnosti EasyChange, člen představenstva české fintechové asociace se zkušeností v oboru přes 12 let.