Investice v cizí měně jako obrana proti inflaci?

Míra inflace v Česku  se momentálně vyšplhala už na 18 %. Jedná se o nejvyšší hodnotu meziroční inflace od prosince 1993. Více než devadesát procent Čechů se tak obává znehodnocení svých úspor. Ekonomické poučky radí v těchto situacích investovat a to například do stabilních měn a zahraničních aktiv. Z dlouhodobého hlediska je držení některé silné zahraniční měny rozumným diverzifikačním nástrojem a nynější konflikt na Ukrajině nám bohužel ukázal, jak důležité může být rozložit svůj majetek i mimo ČR a českou korunu. Ta letos oslabovala těsně po začátku konfliktu, kdy v první půlce března atakovala hranici 25,80 koruny za euro. Už tehdy Česká národní banka intervenovala a od té doby drží kurz v rozmezí 24,60 až 24,80 koruny za euro. Dá se očekávat, že ČNB v intervencích zhruba na jaře příštího roku poleví a koruna tak velmi pravděpodobně znovu oslabí na svou přirozenou úroveň.

 

A právě vliv kurzového rizika může naše peníze také zhodnotit nebo nám naopak způsobit ztrátu. Proti kurzovému riziku se lze zajistit takzvaným hedgingem. Hedging neboli česky zajišťování je snaha snížit dopad pohybů kurzů, díky kterému bude naše investice chráněna. Tento nástroj však není zadarmo. Pokud tedy investujeme v zahraničí do akcií, dluhopisů nebo fondů, musíme počítat s kurzovým rizikem nebo s náklady na zajištění proti měnovým výkyvům.

 

Dalším jevem, který může ovlivnit směnu peněz, je takzvaný spread, což je rozdíl mezi cenou při nákupu a prodeji měny. Jestliže vás nákup a prodej cizích měn nebo aktiv zajímá, poohlédněte se u fintechové společnosti, která  nabízí malý spread a nepřekvapí žádnými dodatečnými poplatky. Právě zde Vám pomůže on-line směnárna EasyChange, která má oproti běžným institucím podstatně výhodnější kurzy a malý spread. Ideální je pak začít s její platformou www.europlatba.cz, je to jednoduché, rychlé a především bezpečné.