Investice v EUR, USD bez konverzního poplatku

Většina investičních společností umožňuje i investice v jiných měnách, např. EUR nebo USD. Klient se tak může rozhodnout, zda investovat do cizoměnových fondů nebo akcií, které bývají obvykle výnosnější než domácí. 

Ne vždy Vás investiční společnosti upozorní na skutečnost, že pokud posíláte finanční prostředky v CZK a investice se reálně nakupuje v USD nebo EUR, dochází ke konverzi na straně investiční společnosti. Za tuto konverzi je obvykle účtován další poplatek od 0,5% - 1,5%.

To samé se děje při prodeji dané investice zpět na Váš účet. Ve výsledku to znamená, že Vaše investice vydělala např. za 3 roky 10 %, ale na pouhé konverzi se ztratí 1 až 3 %, díky kurzovým rozdílům, které si účtuje investiční společnost.

 

Ve výsledku to znamená, že při vstupu do cizoměnového fondu platíte dle prospektu např. 3% + dodatečný poplatek za konverzi.

 

Víme, jak poslat peníze výhodně a bez dodatečného poplatku za konverzi!

 

Jak na to:

  1. Pokud ještě nemáte, je nutné vytvořit si devizový účet u banky v investované měně. Na trhu je spousta bank, které nabízí vedení devizového účtu zdarma - např. FIO a další menší banky.
  2. Následně musíte své CZK směnit do dané měny např. EUR, při tomto kroku využijte europlatbu.
  3. Odešlete peníze ze svého devizového účtu přímo na cizoměnový účet investiční společnosti. Poplatku za platbu v EUR se již bát nemusíte, všechny platby musí dle zákona stát stejně jako v domácí měně.

 

Kolik ušetřím?

 

Při investici 20.000 EUR zaplatíte na kurzovém rozdílu standardní cestou přes investiční společnost či banku nejméně 5.400 Kč, při jedné platbě. Tzn. když poté investici opustíte, bude Vám účtováno celkem přes 10.000 Kč, jen na kurzových rozdílech.

 

Pokud provedete směnu přes europlatbu na vlastní účet a následně zašlete EUR ze svého devizového účtu, kurzový rozdíl bude výrazně menší. A to v řádu několika stokorun.

 

Tip Easychange

 

Požádejte si při založení devizového účtu o platební kartu, kterou budete platit při cestování po eurozóně za nejlepších možných podmínek, protože na ní nebude docházet ke konverzi za bankovní kurzy. Účet vedený v EUR, pak jen dál dotujete přes europlatbu.

 

Jsme EasyChange s.r.o., platební společnost s licencí ČNB.

Pracujeme pro své klienty úspěšně od r. 2010.

Přidejte se k nám i Vy.