Koruna letí vzhůru

Česká koruna letí vzhůru a posílila vůči euru už na své 10leté maximum. Historickou hranici dosáhla v pátek 7.1., kdy se dostala až k úrovni 24,40 za euro, silnější byla naposledy v roce 2021. Jen pro malé srovnání, ještě na jaře roku 2020 nás vyšlo 1 euro na cca 27,5 koruny. Silný růst naší měny je způsoben mimo jiné i jako reakce na zveřejnění mnoha příznivých makroekonomických výsledků a také spekulace na další zvyšování repo sazeb. A právě zde zřejmě není všem dnům konec. Dle výroků vysokých činitelů ČNB z posledního zasedání lze totiž předpokládat, že na příští zvýšení sazeb dojde možná již v únoru, kdy se má vedení ČNB znovu sejít k jednacímu stolu.

Podle předpovědí mnoha expertů by mohlo opět dojít k vyšponování úroků o dalších 75 bazických bodů. To by již centrální sazba činila dokonce dříve v našich končinách jen těžko uvěřitelných 4,5 %. Musíme také dodat, že se v minulém roce vcelku dařilo i dalším měnám střední Evropy jako polskému zlotému nebo maďarskému forintu, takže je zřejmé, že posilování koruny je taženo celým regionem. Díky souběhu těchto všech zmíněných faktorů se dá tedy predikovat, že minimálně do konce kvartálu bude vůči euru dále růst. Zpevňování už by ale nemuselo být tak výrazné. Růst koruny dělá vrásky především naším exportujícím firmám, jejichž produkty v důsledku silné koruny hůře konkurují.

Pro běžného občana má však tento trend jisté výhody. Ten, kdo si chce například zaplatit hotel s permanentkou v Alpách, určitě neudělá chybu s jejich úhradou již nyní. Se znatelnými úsporami se dá počítat také při nákupu ostatních zahraničních dovolených či pořízení nových i ojetých vozů v Německu. S jakoukoli platbou do zahraničí pomůže naše služba EuroPlatba. Překvapí Vás opravdu nízkým kurzem a nulovými poplatky. Navštivte naše stránky www.europlatba.cz.