Koruna pod tlakem

 

Česká koruna se aktuálně ve světě bohužel řadí mezi nejrychleji slábnoucí měny. Před měsícem bylo možné nakupovat dolary za cca 21,1 Kč a koruna atakovala své nejsilnější pozice v historii, poslední dny však kurz koruny pod vlivem aktuálních událostí zřetelně oslabil a ve srovnání s dolarem klesl až na 23 Kč. Podobná situace nastala i u kurzu Eura, které se vůči koruně nyní nachází na úrovni kolem 25 Kč a mohli jsme pozorovat dokonce až 26 Kč za Euro.
 
A co za touto kurzovou volatilitou stojí, proč je takto negativně ovlivněna zrovna naše koruna?
 
Ta oslabuje především proto, že se řadí mezi malé rizikové měny a k tomu je geograficky blízko vzniku konfliktu. Tento efekt se týká idalších ze střední Evropy (polský Zlotý či Forint), kde se většina investorů odvrací od rizikových, málo likvidních investic a přesouvají svůj kapitál do bezpečnějších aktiv,kde se dá předpokládat větší jistota stability. Klesající trend kurzu naší měny zatím pozastavila až intervence české centrální banky. ČNB totiž disponuje bohatými devizovými rezervami, největšími v regionu, a má tak možnost tímto způsobem omezit rozkolísanost a nejistotu na devizovém trhu.
 
Predikce napovídají, že úroveň mezi 25 až 26 Kč za Euro bude zřejmě udržovat po delší dobu. Naposledy takto intervenovala v rámci svého kurzového závazku mezi lety 2013 až 2017, tehdy ovšem působila na trhu naopak proti posilování koruny a kurz byl tak uměle udržován na 27 korun za euro. Aktuálně slábnoucí měna v ČR navíc ještě přiživuje už tak vysokou inflaci, která se pohybuje na hranici 10 % a se kterou ČNB do teď bojovala především zvyšováním úrokových sazeb. Pád kurzu totiž eskaluje růst cen dováženého zboží a inflaci tím jen prohlubuje. Světový investoři budou v následujících dnech bedlivě sledovat postup při uvalování dalších sankcí a pokračující vyostřování situace kolem konfliktu a všudypřítomná nejistota bude zatím nahrávat americkému dolaru a silným měnám obecně. Z toho můžeme tedy usuzovat, že koruna zůstane i nadále pod velkým tlakem.
 
Pokud Vás tedy čeká jakýkoli výdaj v zahraničí, ať už zaplacení pokuty, koupě ojetého vozu z Německa, platba za nemovitost, zahraniční dovolená, či školné, nemá zřejmě smysl v současné situaci takovou úhradu odkládat. Navíc s Easychange a jeho službou Europlatba můžete na zahraniční platbě ušetřit, když Vám garantujme levnější kurz než ve Vaší bance. Taktéž u nás nereflektujeme rostoucí inflaci či zvýšenou volatilitu na měnových trzích jakýmkoli zvyšováním cen. Využívání naší služby je a bude bez poplatků, stejně jako platby v CZK a EUR