Krize ojetin!

Cena inzerovaných ojetých aut v Česku stoupla za poslední dva roky o téměř 25 %. Český trh s ojetinami zažívá velký boom, ale zároveň se potýká s velkým nedostatkem nabídky. Za nejprodávanější modely si zákazníci připlatí oproti loňskému roku o desetitisíce korun více. Můžeme konstatovat, že prodejci dnes udají v podstatě vše, co má čtyři kola a motor. Rostoucí poptávka byla vyvolaná mimo jiné také krizí mikročipů, bez kterých se dnešní automobily neobejdou. Automobilkám tak stojí na výrobních parkovištích i několik set nových vozů, které však nemohou dokončit kvůli nedodání klíčového komponentu. Dočasně pozastavit výrobu musel dokonce i tuzemský výrobce.

Zákazníci, kteří by za normálního stavu koupili nový vůz, nechtějí čekat na dodání někdy dokonce až rok a hledají raději auta z druhé ruky. Situace s čipy se již pomalu zlepšuje, nabídka v autobazarech bude však podle ekonomů klesat i nadále. Tím, jak uhlíkové normy Evropské Unie tlačí importéry pod hrozbou pokut do prodeje aut s elektrickými nebo hybridními pohony, klasické motorizace začínají být uměle vytěsňovány a je jich tak na trhu čím dál méně, tedy i v bazarech. Navíc nákup nového vozu s alternativními pohony je pro klienta mnohem dražší, hybridní varianty o třetinu a elektromobily dokonce o polovinu ceny, co běžné motorizace, i proto se další zákazníci obrátí raději na prodejce ojetin.

Naopak majitelé vozů se svých současných raději nezbavují. S alternativními pohony u ojetých vozů také nejsou na bazarech zatím velké zkušenosti, například je otázkou, jak dlouho vydrží baterie, která je zároveň nejdražší součástí, a tak o tyto ojetiny nebude minimálně zpočátku takový zájem jako o klasické spalovací jednotky. Odborníci na prodej vozů proto nyní doporučují pořízení automobilu příliš neodkládat. Navíc česká koruna, je oproti EUR nejsilnější za posledních 10 let, což je dobrou zprávou pro všechny, kteří se právě chystají k jeho nákupu ze zahraničí.

S úhradou Vám pomůže služba Europlatba od společnosti Easychange. Celá transakce proběhne rychle a bezpečně přes bankovní účty, s potvrzením doručení částky příjemci, a navíc se skvělým směnným kurzem, výhodnějším než v bance a bez poplatků. Jak to konkrétně funguje se dozvíte na www.europlatba.cz