Kurz koruny jak na houpačce

 

Kurz koruny k euru se vrací rychle zpět na hladinu, kde se pohyboval před vznikem konfliktu. Hlavní roli okolo obratu na českém devizovém trhu sehrály nejprve intervence centrální banky a jistá úleva v napětí na energetických trzích spojená s nadějí na pokrok v jednáních mezi Ukrajinou a Ruskem. Třetím faktorem je pak blížící se zasedání ČNB, kde se bude rozhodovat o dalším zvyšování repo sazeb. 
 
V posledních dnech pravděpodobně nabývá na významu především zmiňovaný třetí faktor. Na stole bude k jednání další možné navýšení, jen zatím těžko předpovídat o kolik. Jisté je, že stále existuje silná potřeba bojovat proti inflaci. Dle guvernéra se totiž v tuzemské ekonomice začínají projevovat dokonce prvky stagflace, což je negativní stav kombinace vysoké inflace a hospodářské stagnace. Trhy tak začínají spíše počítat s výraznějším růstem úrokových sazeb, a právě tomu může odpovídat zmiňovaná část silného posilování koruny. Pokud by ČNB nechala sazby stejné, koruna by pravděpodobně ihned o 50 i více haléřů oslabila. Také vzhledem k silnému geopolitickému napětí se možná ještě můžeme dočkat dalších výprodejů, na druhou stranu ČNB neupřesnila jakou úroveň kurzu bude chtít dál prostřednictvím intervencí bránit. Pokud se rozhodne, že silnější koruna je v tuto chvíli lepším nástrojem pro korigování měnové politiky, může intervenovat i na silnějších úrovních. Trhy však zůstávají dále rozkolísané a riziko déletrvajícího konfliktu na Ukrajině může korunu dostat rychle znovu pod tlak.
 
Využijte tedy aktuálně silného kurzu Koruny. S jakoukoli Vaší úhradou do zahraničí pomůže jednoduše služba EuroPlatba. Překvapí Vás opravdu nízkým kurzem (garance nižšího kurzu než v bance) a nulovými poplatky. Navštivte naše stránky www.europlatba.cz.