Na co si dát pozor při nákupech on-line v zahraničí

 

Nákupy dárků on-line v zahraničí jsou obzvlášť v poslední době výhodnější než v Česku. Na vině je mnoho faktorů a jedním z nich je určitě míra inflace rostoucí rychleji než u našich především západních sousedů. Pokud se letos také chystáte pořídit vánoční dárky na internetu na zahraničních e-shopech, určitě ušetříte, je ale třeba být obezřetný v několika věcech.

 

Tou první jsou různé poplatky především daně a cla. Pokud nakupujete zboží v rámci EU, žádný z těchto se Vás týkat nebude. Pokud jste si ale vyhlídli dárek z Británie, USA nebo například Číny, pak už je potřeba dobře počítat… Je-li hodnota zboží vyšš než 150€, budete z něj muset uhradit CLO. Jeho výše se nachází v rozmezí 3–11 % a hraje zde roli také obsah balíčku. Pokud se totiž jedná o cigarety či alkohol, clo je potřeba odvádět vždy bez ohledu na hodnotu. DPH ve výši 21% se pak odvádí z každé zásilky s cenou vyšší než 22 eur tedy něco kolem 500 Kč. Je tedy nutné si vždy tyto případné vícenáklady spočítat, zda se nám takový nákup skutečně vyplatí.

 

Dalším úskalím se může stát také platba kartou. Poskytovat citlivá data na internetu se totiž nemusí vyplatit. Nebezpečím mohou být hackeři, ale i neprověřené e-shopy, které Vám mohou strhnout nebo zablokovat vyšší částku, nebo provést platbu opakovaně. Dalším úskalím platby kartou je, že nelze ovlivnit směnný kurz, který je často nevýhodný a který v daný moment pravděpodobně ani nebudete znát. To však lze lehce obejít. Pokud místo platby kartou zvolíte platbu převodem a zaplatíte přes náš portálu EuroPlatba, získáte výhodnější kurz s nulovými poplatky a zároveň nebudete muset nikomu poskytovat Vaše citlivé osobní údaje. Je to rychlé a bezpečné. Vyzkoušejte na: www.europlatba.cz