Nákup ojetého automobilu v zahraničí - pohodlněji a levněji

 

Stále více Čechů jezdí nakupovat ojeté vozy do Německa nebo Rakouska. 

Jedním z důvodů může být fakt, že prodejci v ČR se nás bohužel snaží za všech okolností oklamat. Smutná realita je, že autobazary u nás často nabízí vraky se stočeným tachometrem. Je až k nevíře, jak může být rozdílný přístup k zákazníkovi jen pár kilometrů za hraniční čárou směrem na západ. Navíc při sílící koruně je nákup ojetého automobilu v zahraničí daleko výhodnější než v ČR. Nejoblíbenější server pro nákup vozu v Německu je bezkonkurenčně mobile.de. Najdete zde nejširší nabídku vozů a navíc je web dostupný také v českém jazyce.

 

Komplikace ovšem nastávají, když si auto vybereme a chceme zaplatit. Při nákupu auta za 10.000 EUR můžeme zaplatit navíc 5.000 Kč i více, když vyměníme peníze v klasické směnárně. 

Díky zrušení 500 EUR bankovky musíme s sebou při nákupu vozu mít  velkou hromadu peněz v hotovosti. Z platby se tak stává zdlouhavé přepočítávání 100 EUR bankovek, což není příjemné pro prodejce ani pro nás a hrozí zde riziko toho, že se přepočítáme. Tomuto nepříjemnému procesu se dá vyhnout využitím služby Europlatba od společnosti Easychange. Celá platba proběhne rychle a bezpečně přes bankovní účty, s potvrzením doručení částky příjemci a navíc se skvělým směnným kurzem. Jak to konkrétně funguje? Zde je popsán správný a bezpečný postup nákupu a platby přes Europlatbu.

 

  1. Na inzertním serveru si vyberu vůz, který si chci koupit.
  2. Spojím se s prodejcem a požádám ho o zaslání platebních údajů, tj. přesný název bankovního účtu prodejce a jeho číslo  účtu (nejlépe kód IBAN a SWIFT/BIC). Dále je potřeba znát částku EUR, kterou mám zaplatit a údaj do zprávy pro příjemce platby, aby platbu identifikoval jako Vaši (nejčastěji číslo faktury  nebo objednávky).  Důležité je, aby banka, u které má prodejce vedený účet, přijímala okamžité platby. Většina německých a rakouských bank tuto službu nabízí, nicméně je důležité u prodejce ověřit, zda jeho banka tuto službu poskytuje. 
  3. Na webu europlatba.cz společnosti Easychange zadám údaje od prodejce, do poznámky napíšu “ein Auto kaufen” a číslo objednávky od prodejce nebo jiný sjednaný údaj. Protože platba bude určitě vyšší než 1000 EUR, nezapomenu si při zadávání obchodu stáhnout a vyplnit “Prohlášení k doplňující identifikaci”. Od EasyChange obratem obdržím potvrzení zadaného obchodu a platební doklad pro odeslání CZK na účet vyhrazený pro klienty (dále “klientský účet”) společností Easychange, na kterém peníze čekají na Váš pokyn k převodu peněz na EUR a odeslání na účet prodejce.
  4. E-mailem zašlu vyplněné “Prohlášení a kopii osobních dokladů” (občanský průkaz nebo cestovní pas), na klientský účet účet Easychange odešlu CZK a vyrazím za hranice pro auto, nejlépe tak, abych byl u prodejce již dopoledne, aby převod peněz a vyřízení převozních dokumentů proběhly ještě tentýž den.
  5. U prodejce si auto prohlédnu a pokud se mi líbí, dám pokyn společnosti EasyChange, pro uvolnění platby pro prodejce. Často se v autobazaru stává, že jsme schopni na místě ještě vyjednat slevu. Pak je potřeba včas informovat společnost EasyChange o úpravě částky, aby odešla správná suma EUR.
  6. Po Vašem příkazu EasyChange odesílá EUR na účet prodejce, ty dorazí v řádu minut a než Vám prodejce připraví doklady k vozu, má peníze na svém účtu.
  7. Pokud si vyjednám slevu, společnost EasyChange rovnou odesílá zbývající CZK zpět na můj účet. Když si u prodejce nákup rozmyslím, oznámím to EasyChange a CZK mi odešle zpět. Nic tak neriskuji.
  8. Potřebuji-li k tomu ještě vysvětlení, volám EasyChange 



Díky tomuto postupu ušetřím na kurzovém rozdílu, vyhnu se problémům s hotovostí a vše vyřídím během pár kliknutí na mobilním telefonu, popřípadě jedním telefonátem.