Dovoz auta ze zahraničí? Je to jednodušší, než se zdá

Existuje mnoho důvodů, proč lidé importují auta ze zahraničí. Možná hledáte specifický model, který v České republice neexistuje, anebo je možná importované auto levnější než stejný model k dispozici doma. Ačkoli se může zdát, že proces dovozu auta ze zahraničí je složitý a obtížný, ve skutečnosti je to jednodušší, než se na první pohled zdá.

 

dovoz auta ze zahraničí

 

Jistě, existují určité kroky a regulace, které je třeba dodržet, ale s trochou předvídání a správnými informacemi můžete svůj sen o dovezení auta ze zahraničí snadno realizovat. Tento článek vás provede klíčovými aspekty tohoto procesu, od počátečního výzkumu, přes výběr a nákup vozu, až po konečnou registraci na úřadech.

Ať už jste veterán v oblasti dovozu automobilů nebo jen někdo, kdo chce vyzkoušet něco nového, tento průvodce vám poskytne všechny informace, které potřebujete k úspěšnému a hladkému dovozu auta ze zahraničí. Připojte se k nám a objevte, jak může být tento proces jednoduchý a dostupný pro každého.

 

Výhody a nevýhody dovozu aut ze zahraničí

 

Dovoz auta ze zahraničí může přinést řadu výhod, ale také je třeba brát v úvahu některé nevýhody. Mezi hlavní výhody patří širší výběr vozů, často včetně modelů, které nejsou k dispozici na domácím trhu, nebo možnost získat auto za výhodnější cenu. Kromě toho, nákup auta v zahraničí může být také způsob, jak najít vozidlo s nižším nájezdem kilometrů nebo lepší výbavou za stejné peníze.

 

Nicméně, existují i určité nevýhody a výzvy spojené s dovozem auta ze zahraničí. Jednou z nich je nutnost se obeznámit s příslušnými celními a daněmi, které se liší zemi od země. Některé země mohou například uplatnit vysoké cla na dovoz aut, což může značně zvýšit celkové náklady. Dalším možným problémem je obtíž v ověření historie vozu a jeho skutečného stavu. Navíc, pokud auto pochází z jiného trhu, může být těžké získat některé náhradní díly, pokud budou potřeba. Zároveň je třeba vzít v potaz logistické náklady a komplikace spojené s přepravou vozu do České republiky. Důležité je tedy pečlivě zvážit všechny tyto faktory a důkladně se připravit na tento proces.

 

Cena přihlášení vozidla ze zahraničí

 

Za zápis vozidla do registru vozidel je nutné uhradit správní poplatek, který se může lišit v závislosti na druhu vozidla:

 

U vozidel, která nesplňují emisní limity alespoň na úrovni EURO 3, při jejich první registraci v ČR je nutné zaplatit navíc tzv. ekologickou daň:

 

Státní technická kontrola (STK)

 

Pokud jde o dovoz auta ze zahraničí, je nutné absolvovat STK v České republice před jeho oficiální registrací, i když již vozidlo podobnou kontrolu absolvovalo v zemi původu. To je způsob, jak zajistit, že dovezené auto splňuje všechny české normy a požadavky pro bezpečný provoz na silnicích. Na stanici technické kontroly budete muset předložit zahraniční malý a velký technický průkaz vozidla a pak obdržíte protokol o technické prohlídce a emisích, technický protokol a přílohu k technickému protokolu.

 

Přihlášení auta z dovozu — potřebné doklady

 

Při přihlašování auta dovezeného ze zahraničí je nezbytné mít k dispozici několik důležitých dokumentů:

 

  1. Vyplněnou žádost o zápis vozidla do registru silničních vozidel

  2. Občanský průkaz a živnostenský list (žádá-li podnikající fyzická osoba) nebo výpis z obchodního rejstříku(žádá-li právnická osoba)

  3. Originál zahraničního technického průkazuosvědčení o registraci silničního vozidla (malý technický průkaz)

  4. Technický protokol a protokol o emisích

  5. Protokol o technické kontrole před registrací

  6. Zelenou kartu, která je dokladem o uzavřeném pojištění

  7. Potvrzení o odhlášení vozidla v zahraničí

  8. Doklad o povolení k pobytu, udělení azylu na území ČR nebo o délce přechodného pobytu (nemá-li žadatel trvalý pobyt na území ČR)

 

Nájezd méně než 6.000 km nebo stáří vozu do 6 měsíců od 1. registrace

 

Podle pravidel EU se auto, které je starší než 6 měsíců nebo má nájezd více než 6.000 km, považuje za "ojeté" a na jeho nákup v jiném členském státě EU se již jednou zaplatila DPH. To znamená, že při dovozu takového auta do České republiky už neplatíte DPH znovu.

Avšak, pokud auto je mladší než 6 měsíců nebo má nájezd méně než 6.000 km, považuje se za "nové". V takovém případě se DPH platí v zemi, kde je auto po dovozu registrováno - tedy v České republice. Výše DPH a postup jejího zaplacení se může lišit v závislosti na konkrétních okolnostech, takže je vždy dobré konzultovat tento krok s odborníkem nebo se obrátit na příslušné úřady pro podrobné informace.

 

Zápis do registru silničních vozidel

 

Zákon stanovuje, že má úřad povinnost dokončit proces registrace vašeho vozidla do 30 dní od podání žádosti, nicméně praxe ukazuje, že běžně bývá tato lhůta kratší. Po úspěšném zápisu vozidla do registru obdržíte nové doklady – velký a malý technický průkaz, a také registrační značky. S tímto krokem je celý proces dovozu a registrace auta oficiálně ukončen.

 

Dovoz auta z Německa

 

Stále více Čechů jezdí nakupovat ojeté vozy do Německa nebo Rakouska. Nejoblíbenější server pro nákup vozu v Německu je bezkonkurenčně mobile.de. Najdete zde nejširší nabídku vozů a navíc je web dostupný také v českém jazyce.

 

nákup ojetého automobilu

 

Komplikace ovšem nastávají, když si auto vybereme a chceme zaplatit

 

Při nákupu auta za 10 000 EUR můžeme zaplatit navíc 5 000 Kč i více, když vyměníme peníze v klasické směnárně.

Díky zrušení 500 EUR bankovky musíme s sebou při nákupu vozu mít velkou hromadu peněz v hotovosti. Z platby se tak stává zdlouhavé přepočítávání 100 EUR bankovek, což není příjemné pro prodejce ani pro nás a hrozí zde riziko toho, že se přepočítáme.

 

Tomuto nepříjemnému procesu se dá vyhnout využitím služby EasyChange od společnosti Easychange

 

Celá platba proběhne rychle a bezpečně přes bankovní účty, s potvrzením doručení částky příjemci a navíc se skvělým směnným kurzem. Jak to konkrétně funguje? Zde je popsán správný a bezpečný postup nákupu auta z Německa a platby přes Europlatbu.

  1. Na inzertním serveru si vyberu vůz, který si chci koupit.

  2. Spojím se s prodejcem a požádám ho o zaslání platebních údajů, tj. přesný název bankovního účtu prodejce a jeho číslo  účtu (nejlépe kód IBAN a SWIFT/BIC). Dále je potřeba znát částku EUR, kterou mám zaplatit a údaj do zprávy pro příjemce platby, aby platbu identifikoval jako Vaši (nejčastěji číslo faktury  nebo objednávky).  Důležité je, aby banka, u které má prodejce vedený účet, přijímala okamžité platby. Většina německých a rakouských bank tuto službu nabízí, nicméně je důležité u prodejce ověřit, zda jeho banka tuto službu poskytuje. 

  3. Na webu Europlatba společnosti Easychange zadám údaje od prodejce, do poznámky napíšu “ein Auto kaufen” a číslo objednávky od prodejce nebo jiný sjednaný údaj. Protože platba bude určitě vyšší než 1000 EUR, nezapomenu si při zadávání obchodu stáhnout a vyplnit “Prohlášení k doplňující identifikaci”. Od EasyChange obratem obdržím potvrzení zadaného obchodu a platební doklad pro odeslání CZK na účet vyhrazený pro klienty (dále “klientský účet”) společností Easychange, na kterém peníze čekají na Váš pokyn k převodu peněz na EUR a odeslání na účet prodejce.

  4. E-mailem zašlu vyplněné “Prohlášení a kopii osobních dokladů” (občanský průkaz nebo cestovní pas), na klientský účet účet Easychange odešlu CZK a vyrazím za hranice pro auto, nejlépe tak, abych byl u prodejce již dopoledne, aby převod peněz a vyřízení převozních dokumentů proběhly ještě tentýž den.

  5. U prodejce si auto prohlédnu a pokud se mi líbí, dám pokyn společnosti EasyChange, pro uvolnění platby pro prodejce. Často se v autobazaru stává, že jsme schopni na místě ještě vyjednat slevu. Pak je potřeba včas informovat společnost EasyChange o úpravě částky, aby odešla správná suma EUR.

  6. Po Vašem příkazu EasyChange odesílá EUR na účet prodejce, ty dorazí v řádu minut a než Vám prodejce připraví doklady k vozu, má peníze na svém účtu.

  7. Pokud si vyjednám slevu, společnost EasyChange rovnou odesílá zbývající CZK zpět na můj účet. Když si u prodejce nákup rozmyslím, oznámím to EasyChange a CZK mi odešle zpět. Nic tak neriskuji.

  8. Potřebuji-li k tomu ještě vysvětlení, volám EasyChange.

Díky tomuto postupu ušetřím na kurzovém rozdílu, vyhnu se problémům s hotovostí a vše vyřídím během pár kliknutí na mobilním telefonu, popřípadě jedním telefonátem.