Nakupujete rádi on-line v zahraničí? Využíváte často internetové platby kartou?

 

Poskytovat citlivá data na internetu se totiž může lehce vymstít. Když pomineme nevýhodné kurzy v bance při takové platbě do zahraničí, údaje z Vaší karty mohou být bohužel lehce zneužity. A právě transakce za hranice a v jiné měně jsou většinou více ohroženy, než ty tuzemským prověřeným subjektům.

 

Ruští hackeři letos zveřejnili údaje z více než milionu platebních karet z celého světa, které zcizili v letech 2018 a 2019. Mezi těmito zveřejněnými daty jsou bohužel i údaje o kartách z Česka. Zveřejněním se hackeři snaží propagovat svou databázi, která pak může být dále zneužívána k dalším zločineckým aktivitám, napsal server časopisu Forbes. Jedná se o citlivá data typu čísla karet, data expirace, kódy CVV, jména nebo e-maily. Údaje z Vaší karty však nečerpají jen hackeři, ale nebezpečím jsou i neprověření obchodníci, e-shopy, které Vám na základě zadaných dat mohou strhnout nebo zablokovat vyšší částku, než jste měli v úmyslu zaplatit, anebo provádět platbu opakovaně. Pokud se jedná o zahraniční e-shop, tím těžší je se takovému chování zpětně bránit nebo žádat sjednání nápravy.

 

Dalším úskalím platby kartou je, že nelze ovlivnit směnný kurz, který nebývá příliš výhodný a který v daný moment pravděpodobně ani neznáte. A nutno zmínit, že s transakcí kartou je spojen také poplatek 3 %, který sice obvykle platí obchodník, ale některé e-shopy (a už i ty české) účtují poplatek za platbu kartou klientovi. Všem těmto nepříjemnostem se lez vyhnout například s pomocí služby EUROPLATBA. Do jednoduchého on-line formuláře zadáte číslo účtu obchodníka, částku, kterou chcete uhradit, a my mu zašleme platbu přímo z našeho zahraničního účtu. Obchodník se tak Vaše citlivé údaje nedozví a jelikož jste je tímto krokem nikde on-line nezadali, nedostanou se k nim ani Ti nejlepší hackeři. Vaše karta i osobní údaje jsou tak v naprostém bezpečí. Další nespornou výhodou této formy placení on-line do zahraničí je také nižší kurz, než Vám na kartě nabídne Vaše banka a který předem vidíte, a to se určitě vyplatí zvážit.

 

Vyzkoušet službu nyní: