Práce v zahraničí: Co všechno to obnáší?

V dnešní době je práce v zahraničí stále častější volbou mnoha lidí, kteří hledají nové zkušenosti, chtějí zdokonalit cizí jazyky, nebo hledají příležitosti, které jim jejich domovská země nemůže nabídnout. Tento trend je výsledkem globalizace, technologického pokroku a snazšího přístupu k informacím a možnostem po celém světě.

 

práce v zahraničí

 

Bez ohledu na to, zda uvažujete o krátkodobém pracovním pobytu nebo o trvalém přesídlení, tento článek vám pomůže lépe se připravit a vyhnout se běžným chybám a nedorozuměním.

Kde hledat pracovní nabídky práce v zahraničí?

 

V dnešní době je hledání pracovních nabídek v zahraničí jednodušší než kdy dříve díky nespočetnému množství online zdrojů. Jedním z nejpopulárnějších a nejrozšířenějších zdrojů jsou pracovní portály, jako je LinkedIn, Indeed, Glassdoor, nebo specificky zaměřené stránky jako EURES pro pracovní příležitosti v Evropské unii. Tyto webové stránky nabízejí širokou škálu pracovních příležitostí ve všech odvětvích a pro všechny úrovně kvalifikace.

Dalším klíčovým zdrojem při hledání práce v zahraničí jsou pracovní agentury. Tyto agentury fungují jako prostředníci mezi zaměstnavateli a potenciálními zaměstnanci. Mnohé z nich se specializují na určitá odvětví nebo typy pracovních míst a mohou vám pomoci najít práci, která nejlépe odpovídá vašim dovednostem a zkušenostem.

Pracovní agentury mohou také poskytnout cennou pomoc s různými administrativními úkoly, jako je překlad životopisů, příprava na pohovory nebo pomohou orientovat se v zákonech a nařízeních týkajících se práce v zahraničí. Některé agentury dokonce nabízejí balíčky služeb pro relokaci, které zahrnují pomoc při hledání bydlení, získávání pracovních víz nebo dokonce jazykový trénink.

Je však důležité si uvědomit, že kvalita a služby pracovních agentur se mohou velmi lišit. Předtím, než se rozhodnete pro spolupráci s agenturou, proveďte důkladný výzkum, přečtěte si recenze a zvažte všechny možné náklady — seriózní personální agentura určitě po vás nebude chtít žádné poplatky za zprostředkování zaměstnaní.

 

Máme pro vás TIP: Nejjednodušší způsob, jak si ověřit, že jde o legální agenturu práce, je registr na stránkách MPSV. Po zadání Identifikačního čísla můžete ověřit, zda bylo firmě vydáno povolení ke zprostředkování zaměstnání.

 

Kam vyrážejí Češi za prací?

 

Z průzkumů vyplývá, že Češi nejčastěji vyjíždějí za prací do Německa, Rakouska a USA. Největší poptávka na německých pracovních trzích je po zdravotnickém a pečovatelském personálu, po řidičích nákladních aut nebo po technických pracovnících.

Vysoce kvalifikovaní odborníci v mnoha oborech rozvíjejí svou kariéru také na specializovaných pozicích. Důležité je, že ve většině západoevropských zemí je možné pracovat bez dokonalé znalosti místního jazyka; v mnoha firmách je jediným požadavkem angličtina. V některých případech je nabízeno i jazykové školení a možnost profesního rozvoje, ale opět je třeba mít na paměti, že pokud uvažujete o pozici specialisty, mohou být vaše zkušenosti velmi důležité - věnujte proto trochu více času pečlivé přípravě svého životopisu, než jej pošlete potenciálnímu zaměstnavateli.

 

Důkladně si prověřte pracovní příležitosti v zahraničí

 

Když se rozhodnete vydat za prací v zahraničí, ověřte si, co přesně zaměstnavatel nabízí, jaké jsou požadavky a plat. Mzda je důležitá, protože po přepočtu na vaši měnu můžete zjistit, že to není tak atraktivní, jak jste si původně mysleli. Vyhledejte si také informace o možných benefitech, jako je pojištění nebo zdravotní péče.

Pečlivě si přečtěte pracovní smlouvu a podmínky zaměstnání - často se stává, že zatímco jste v České republice, jsou vám slibovány podmínky, které jsou po příjezdu do zahraničí zcela odlišné. Vyplatí se nechat si to všechno potvrdit písemně ještě před nástupem do práce.

 

Práce v zahraničí bez znalosti jazyka

 

Je to možné? V mnoha případech ano, ale záleží na pozici, o kterou se ucházíte, a na typu práce, kterou budete vykonávat. To však nic nemění na tom, že znalost jazyka je užitečná pro každodenní komunikaci, např. když si chcete najít ubytování nebo vyřídit nějaké úřední záležitosti. Nejlepším způsobem, jak se naučit jazyk, je žít mezi lidmi, kteří jej používají každý den. Čím dříve si ho osvojíte - i pro základní komunikaci, tím větší máte šanci získat lepší pozici nebo zajímavější práci.

 

Příklady výdělků v zahraničí

 

Jak jsme již zmínili, hodně záleží na místě, pozici a zkušenostech. Níže uvádíme průměrné platy v Evropě v roce 2023 (částky jsou uvedeny v amerických dolarech):

 

Rakousko - 58 139 USD

Belgie - 59 601 USD

Dánsko - 62 054 USD

Estonsko - 33 360 USD

Francie - 49 619 USD

Finsko - 50 698 USD

Německo - 56 663 USD

Řecko - 25 944 USD

Maďarsko - 26 223 USD

Irsko - 52 352 USD

Itálie - 41 438 USD

Lotyšsko - 31 866 USD

Litva - 42 576 USD

Lucembursko - 75 305 USD

Nizozemsko - 61 734 USD

Polsko - 33 850 USD

Portugalsko - 29 720 USD

Slovensko - 24 769 USD

Slovinsko - 44 084 USD

Španělsko - 39 480 USD

Švédsko - 49 825 USD

 

A v jakých odvětvích Evropské unie jsou nejvyšší platy? Mezi ně patří zdravotnictví, IT, stavebnictví a zkušení inženýři s vysokou kvalifikací.

Daně v zahraničí

 

Zaměstnavatel v zahraničí obvykle sráží z platu českého zaměstnance zálohy na zahraniční daň z příjmu. Z toho vyplývá nutnost vyúčtovat tyto zálohy, stejně jako výši odměny vydělané v dané zemi před místním finančním úřadem. To však neznamená, že se český občan pracující v zahraničí stává daňovým rezidentem jiné země. Před zahraničním daňovým orgánem musí pouze vykázat příjmy dosažené v cizí zemi. V České republice naopak bude muset uvést všechny své mzdy a příjmy.

Daňovou rezidencí se rozumí místo, kde jste jako daňový poplatník povinen plnit své daňové povinnosti. Pokud se tedy centrum vašich zájmů (osobních nebo obchodních) nachází v České republice nebo se v zemi zdržujete déle než 183 dní v roce, zůstáváte daňovým rezidentem České republiky.

 

A co s příjmy ze zahraničí?

 

Mzda vám bude obvykle zasílána na bankovní účet, takže v takové situaci je dobré si založit účet u místní banky - i zde byste si měli pečlivě prostudovat nabídky jednotlivých bank a vybrat si tu, která je pro vás nejvýhodnější. Vydělané peníze si pak můžete převést na svůj účet v České republice. Abyste se však vyhnuli drahým převodům měn a poplatkům spojeným se zahraničními převody, je dobré zvolit si službu, která to provede bezpečně a bez skrytých poplatků a za výhodný směnný kurz.

 

pracovní nabídky v zahraničí

 

S řešením přichází EasyChange, která nabízí a garantuje velmi výhodný spread. Aktuální kurzy si můžete vždy ověřit na domovské stránce služby a převody můžete zadávat 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Jedná se o rychlé a jednoduché řešení, které vám nejen umožní bezpečně převést zahraniční plat na váš český účet, ale také vám ušetří spoustu času a peněz.

Jak na to?

  1. Zadejte příkaz ke konverzi přímo na webu v tzv. Klientské zóně, kde uvedete všechny potřebné údaje.

  2. Následně budeme vás informovat o přijmutí příkazu společností a na e-mail obdržíte potvrzení obchodu (účetní doklad o sjednaném obchodu) s rekapitulací všech podrobností (kurz, měny, částky, účty aj.).

  3. Odešlete finanční prostředky na sběrný účet EasyChange.

  4. Jakmile vaši platbu zaregistrujeme připsanou a zkontrolujeme správnost výše a variabilního symbolu, přijde vám automatická zpráva e-mailem, že prostředky byly připsány.

  5. Poté odešleme konvertovanou měnu na cílový účet v České republice a na e-mail vám zašleme doklad o vypořádání celého obchodu.