Proč se letos vyplatí nákup dárků v zahraničí?

 

Proč Češi letos nakupují vánoční dárky v zahraničí? Nyní lze totiž ušetřit tisíce i více korun, pokud nakupujete v zahraničí přes internet. Levněji dnes v cizině pořídíte úplně vše od elektroniky, oblečení, aut, dětského zboží, bot až po nábytek a mnoho dalšího… Důvodů pro nákup dárků za našimi hranicemi je hned několik, tak si je pojďme shrnout:

 Výhodnější ceny

Zatímco v západoevropských státech dosahuje míra inflace kolem 10 %, v tuzemsku se přibližuje dokonce úrovně 20 %, jednoduše řečeno ceny u nás rostou mnohem rychleji než u našich sousedů. Dalším faktorem, který bychom měli v této souvislosti sledovat, je kurz koruny. ČNB nyní díky intervencím drží cenu české měny nad úrovní trhu, ale jakmile intervence ustanou, koruna půjde dolů a nákupy v zahraničí v příštím roce již nemusí být tak zajímavé jako dnes. Nízké kurzy bez poplatků pro placení nákupů v zahraničí najdete na www.europlatba.cz. Pokud má něco opravdu smysl v zahraničí pořídit, pak je to určitě značkové a luxusní zboží. Aneb čím luxusnější zboží, tím větší rozdíl v ceně. Prodejci nám tyto rozdíly vysvětlují údajně odlišným tržním prostředím. Podle expertů je však důvodem jednoduše to, že Češi jsou stále ochotni si za značkové zboží připlatit, čehož obchodníci samozřejmě využívají.

 Větší výběr

Důvodem, proč nakupujeme v zahraničí může být také fakt, že dané zboží jednoduše není na českém trhu dostupné. Na zahraničních e-shopech můžeme najít produkty od známých firem i drobných prodejců, které u nás vůbec nedostanete, protože jsme malý trh, který zkrátka není pro mnohé z nich zajímavý. Výběr je tedy mnohem širší. Není také ojedinělým jevem, že produkt, který na českém trhu ještě nebyl uveden, je v zahraničních obchodech již dávno k dispozici. Takový “nedostupný” dárek se pak pod stromečkem bude určitě dobře vyjímat a obdarovaný ocení i to, že jste si s jeho opatřením jistě museli dát práci.

 Zboží je kvalitnější

Za méně kvalitní zboží platíme v Česku více… Srovnání např. s Německem pro nás v tomto ohledu bohužel nevychází úplně dobře. Stejný obal, jiné složení. Tento princip známe také jako často skloňované spojení „dvojí kvalita“. Netýká se to však jen potravin, ale také třeba pracích prášků a dalších drogistických výrobků, elektroniky a s výčtem bychom mohli pokračovat. Pak je motivace pro nákup za hranicemi zcela jasná.

 

Další články s tipy na levnější nákupy dárků v zahraničí najdete v našem “nákupním” seriálu na našich facebookových stránkách https://www.facebook.com/europlatba.cz, které zde budeme postupně přidávat. Dejte “like” a nic Vám neunikne.